Valintoja ja priorisointia

Priorisointi on terveydenhuollossa arkea. Kun jostain säästetään aikaa, sillä on muitakin seurauksia: ei tingitä vain ajasta, vaan aina jostain muustakin. Ratkaisuilla voi olla yllättäviäkin seurauksia. Selviytymistä vai suorituskykyä -seminaarissa 3.9.2012 yleisö sai kokeilla terveydenhuollon priorisointia ja tutustua 3VPM-malliin, jonka avulla voi simuloida mahdollisia ratkaisuja ennen päätöksentekoa.

Terveydenhuollossa priorisointi ei aina ole helppoa ja se kuormittaa henkilökuntaa vähintään henkisesti. Seminaariyleisö sai tuntumaa terveydenhuollon valintojen arkeen  “Mistä sinä tinkisit” -äänestyksessä. Siinä oli valittavana tavallisia terveydenhuollon arjessa tehtäviä valintoja, joilla jokaisella on arjen tasolla vaikutusta terveydenhuollon suorituskykyyn ja/tai palvelujen laatuun (klikkaa toista pallukkaa kuvan alla, niin näet äänestystulokset):
[meteor_slideshow slideshow=”valintavaihtoehdot”]

Hankkeessamme on kehitetty 3VPM-mallia tueksi prosesseja koskevien valintojen päätöksenteolle. Tällä henkilöstölähtöisellä mallilla voidaan mitata prosessien suorituskykyä, etsiä prosessien pullonkauloja ja kuvata toiminnan laatua ja henkilökunnan kuormitusta. Sillä voidaan tehdä simulaatioita, joiden avulla haluttujen ratkaisumallien vaikutuksia voidaan arvioida ennen niiden toteutusta.

Seminaarissa oli mahdollisuus tutustua 3VPM-malliin käytännössä. Esimerkkimme on todellisesta osastosta. Tämä osasto oli akuutin hoidon osasto, jonka oli toimittava 24/7. Alla olevasta linkistä voit katsoa, miten erilaiset ratkaisut vaikuttavat esimerkkiosaston toimintaan niin mallilaskelmilla (ratkaisujen vaikutus potilasvirtaan ja hoitajien kuormitukseen) kuin mitä käytännössä on tapahtunut / ajatellaan tapahtuvaksi.

Klikkaa tästä 3VPM-esimerkkiin

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*